Composteerproces

Hieronder lees je hoe het composteerproces bij WIPS verloopt, stap voor stap uitgelegd.
Of je kunt het in een kort filmpje bekijken.

Tunnelcompostering

Er bestaan verschillende types van composteerinstallaties. De installatie die WIPS in Erembodegem uitbaat, is van het type ‘tunnelcompostering’. Hier composteert het groente-, fruit- en tuinafval in afzonderlijke tunnels. Doordat elke tunnel uitgerust is met een individueel systeem om temperatuur, vocht- en zuurstofgehalte te sturen, is deze techniek zeer goed beheersbaar. Na een verblijf van twee weken in de tunnels, gebeurt gedurende een 5-tal weken nog een narijping in aparte boxen die ook voorzien zijn van aparte stuursystemen.

Een verwerkingsproces in 5 stappen

Ontvangsthal

Het GFT-afval dat bij WIPS aangeleverd wordt, komt van de selectieve inzameling aan huis. De vrachtwagens lossen hun GFT in de ontvangsthal.  Na een visuele controle, wordt het met de shredder verkleind tot stukjes die kleiner zijn dan 80 mm. Deze worden opgemengd met houtachtig structuurmateriaal. Dit gemengd materiaal heeft nu een ideale samenstelling om een goed composteerproces op gang te brengen. Het wordt nu in één van de tunnels gebracht.

 

Tunnels

In totaal telt de compostering 6 tunnels naast elkaar, die elk 30 m lang, 6 m breed en 6 m hoog zijn. Ze zijn opgebouwd uit gewapend beton met een geventileerde vloer die voorzien is van een drainagesysteem. Na het invoeren van het GFT, worden de tunneldeuren gesloten en kan het composteerproces van start gaan. Het materiaal blijft gedurende 1 week in de eerste tunnel. Temperatuur, vochtigheidsgraad en zuurstof zijn belangrijke parameters om in de gaten te houden tijdens een uitgebalanceerd composteerproces. Na 1 week wordt de inhoud van de tunnel overgebracht naar een tweede tunnel, waar het materiaal ook 1 week zal verblijven. Om de vochtigheidsgraad optimaal te houden wordt extra water toegevoegd. Dit water wordt gesproeid via lansen die zich in de tunnels bevinden.

Narijpingshal

Na 2 weken brengen we het materiaal vanuit de gesloten tunnels over naar één van de 6 maturatiebunkers. Ook dit proces verloopt in fasen, die elk ongeveer 2,5 weken duren. Tijdens fase 1 krijgt het materiaal een goede beluchting. Indien nodig bevochtigen we het ook nog met hemelwater. In fase 2 is enkel een goede beluchting van toepassing. Hiervoor heeft elke bunker zijn eigen beluchtingssysteem. Op het einde van de narijping, wordt het materiaal uit de boxen gehaald en overgebracht naar de affinagehal.

 

Luchtbehandeling

De lucht die doorheen de tunnels en de narijpingsboxen wordt geblazen, voeren we samen met de overtollige lucht van de hal, af naar het luchtbehandelingssysteem. Deze mix van lucht wordt naar de gaswasser gestuurd. Het doel van de gaswassers is enerzijds om ammoniak uit de lucht te halen en anderzijds om de lucht te bevochtigen om te voorkomen dat de biofilters uitdrogen. De biofilters bestaan uit twee eenheden gevuld met wortelhout. Hier worden de laatste geurcomponenten op biologische wijze afgebroken. De gezuiverde lucht verlaat de installatie via de schouw.

 

Affinage van de compost

Via een transportband gaat de gerijpte ruwe compost langs een overbandmagneet (ferro wordt afgescheiden) en een trommelzeef. De trommelzeef produceert fijne compost en structuurmateriaal. Door het wisselen van de trommel, kan een grovere of fijnere compost afgewerkt worden.

De compost wordt als bodemverbeteraar verkocht aan land- en tuinbouwers.